Je bent helemaal klaar voor je vakantie, maar stelt jezelf nog net op tijd één hele belangrijke vraag; heb je al je reisvaccinaties wel? Je DTP prik of de vaccinatie tegen gele koorts die in sommige Afrikaanse landen verplicht is? Wellicht vraag je je nu überhaupt, als jonge reiziger, af waarom zo’n vaccin nodig is. Waarom sommige landen het verplicht stellen. Lees dan ook vooral mee. 

Eerst even dit 

Eerst even een blik op hoe vaccins werken, zodat we die informatie ook weer allemaal helemaal 100% hebben zitten. Bij een vaccin, of het nu de DTP prik of een vaccin tegen gele koorts is, worden kleine, onschadelijke deeltjes van die ziekte geïnjecteerd in de bloedstroom. Hier kan je niet daadwerkelijk ziek van worden (al is een dag of twee niet lekker soms wel het geval) maar zo leert je immuunsysteem hoe het deze specifieke ziekte moet afweren. Je immuunsysteem maakt namelijk antistoffen tegen de deeltjes van die ziekte; als je die deeltjes vervolgens in het wild nóg een keer binnenkrijgt, dan weet je lichaam wat het moet doen. Je traint dus eigenlijk je immuunsysteem als een spier door middel van vaccins, om tegen bepaalde ziektes te kunnen vechten. Alle vaccins beschermen ook voor een bepaalde tijd. Meestal is dit ergens tussen een jaar of drie. Sommige vaccinaties bestaan uit meerdere prikken, én soms wordt er door middel van een cocktail voor meerdere ziektes tegelijk gevaccineerd. 

De waarom 

En dan blijft de vraag; waarom zou je reisvaccins laten zetten, behalve dat het verplicht wordt gesteld om sommige landsgrenzen over te mogen? Vaccins, zeker reisvaccins, beschermen niet alleen jezelf, maar ook de mensen van het land waar je naartoe reist én je land van herkomst. In verre, subtropische landen heersen namelijk ziektes waar jij en ik óf niet tegen bestand zijn, óf waar de geneeskunde in die landen niet tegen bestand is. Vaak heeft jouw lichaam nog nooit te maken gehad met de ziektes die bijvoorbeeld in Zuid-Afrika rondwaren; simpelweg omdat je er niet vandaan komt en je immuunsysteem ze niet kent. Een vaccin is dus veiliger voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen én thuis. 

 

Online kan je gemakkelijk vinden welke vaccins verplicht en aan te raden zijn. Bekijk deze lijst goed voordat je gaat. Mijn advies? Zet alle vaccins die worden aangeraden. Voor de veiligheid. Succes!