Reis je graag? Dan is voor jou, nu na alle lockdowns, de tijd weer aangebroken om flink te gaan reizen. Je begint misschien klein en reist binnen Nederland of binnen de BeNeLux. Dan ga je steeds weer een stapje verder. De wereld is zo groot, er blijft altijd weer iets te ontdekken. Toch moet je er wel rekening mee houden dat je, voor je sommige landen gaat betreden, je reisvaccinaties moet hebben gehaald. Welke reisvaccinaties dat zijn is afhankelijk per land en per werelddeel. Wil je geen reisvaccinaties? Blijf dan vooral in Europa, daar is ook voldoende te zien en te beleven. Wil je per se naar Azië, Afrika of Zuid-Amerika, lees dan vooral verder.

Welke reisvaccinaties heb je nodig?

Welke reisvaccinaties je nodig hebt is volledig afhankelijk van de reis die je gaat maken. Ook kun je er rekening mee houden dat je, als kind, al veel vaccinaties hebt gehad. Denk dan bijvoorbeeld aan de vaccinatie tegen DTP. DTP staat voor difterie, tetanus en polio. Dat zijn allemaal ziektes die in Nederland haast niet meer voorkomen. Dat is echter wel anders in arme landen waar de hygiëne vaak te wensen overlaat. In Nederland heb je alleen, wanneer je een keer lelijk op straat gevallen bent of bent gebeten door een hond of gekrabt door een kat een herhalingsprik tegen tetanus nodig.

Laat je goed informeren

Heb je in het verleden al reisvaccinaties gehaald? Dan kan het zomaar zijn dat je voor de nieuwe reis die je nu aan het plannen bent geen nieuwe reisvaccinaties nodig hebt. Je kunt online al veel informatie vinden over welke vaccinaties je echt moet halen en welke optioneel zijn. Je kunt, in dat laatste geval, zelf bepalen of je de prikken gaat halen of niet. Ga je, bijvoorbeeld, niet backpacken maar voor zaken naar het buitenland, dan kun je soms met minder vaccinaties toe.

Mag je altijd alle vaccinaties hebben?

Nee, er zijn uitzonderingen. Heb je een chronische aandoening waarvoor je medicatie gebruikt dan kan het zijn dat je bepaalde vaccinaties niet mag hebben. Het is altijd verstandig om dit met je arts te overleggen voor je begint aan een nieuwe behandeling. Levende vaccins, bijvoorbeeld het vaccin tegen gele koorts, kun je dan beter halen voor de start van de nieuwe medicatie. Zo zorg je ervoor dat je alsnog de reis van je dromen kunt gaan maken. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft kunnen sommige vaccins beter niet gehaald worden.